Arch Linux Nieuwsbrief

Feb 25, 2008
1.0.0

Eduardo "kensai" Romero - "Nieuwsbrief Auteur" - Web Log
Vertalingen:

Welkom

Dit is een speciale nieuwsbrief, want sinds kort is er een groep toegewijde medewerkers die gaan meehelpen de zaak voor mekaar te krijgen. Hoewel ik geniet de nieuwsbrief te maken, is het inmiddels zo veel geworden dat het niet meer zo gemakkelijk bij te houden is als voorheen. Met als doel jullie het beste van het beste te brengen uit nieuwsletter land, wilde ik blijven streven naar hogere doeleinden. De Arch Linux nieuwsbrief heeft een hoop werk achter de rug. De innovatie die Arch Linux als geheel doormaakt inspireert ook de innovatie van deze nieuwsbrief. Ik kan eerlijk zeggen, ik ben trots op wat ik schrijf.

Na een traantje weggepinkt te hebben in de paragraaf hierboven, wil ik graag wijzen op een aantal interessante gebeurtenissen: Pacman 3.1.2 is vorige week vrijgegeven in testing, dus verwacht de overplaatsing naar core snel. Ook verwachten we binnenkort de nieuwe iso uitgave, waar nu op dit moment, terwijl ik schrijf aan wordt gewerkt. Nou, ik hoop dat jullie van het lezen genieten.

- Eduardo "kensai" Romero

Inhoud

Voorpagina Nieuws

Kernel 2.6.24.1 in Core

Na een testfase is kernel 2.6.24.1 verhuist naar Core waar hij 2.6.23.14 vervangt.

Sommige van de meest zichtbare veranderingen beslaan:

* meer mac80211-based wireless drivers toegevoegd
* (tickless) ondersteuing voor x86_64
* uvesafb; ondersteuning voor ATI Xpress 200M en Mac framebuffers
* ACPI gebruik in libata * SATA port multipliers ondersteuning
* NCQ ondersteuning voor op MCP51/MCP55/MCP61 chipsets (voeg ‘swncq=1’ toe aan de kernel boot opdrachtregel)
* SDIO ondersteuning
* mogelijkheid elke kernel verzie te gebruiken om een systeem uit slaapstand te wekken
* alleen-lezen --bind mounts
* massa’s bugfixes en andere vooruitgangen.

Een gedetailleerd in voor mensen leesbare taal changelog is beschikbaar op KernelNewbies Wiki.

Opgelet! kernel26-2.6.24.1-2 brengt een belangrijke veiligheids update (locale gebruiker toegangsrechten problemen). Iedereen wordt aangeraden up te graden, zeker op een systeem met ssh accounts.

Een Geschiedenis Les

Bijdrage door: Dusty Phillips

Hoe is AUR ontstaan?

Toen AUR voor het eerst van start ging, voegde Arch alleen die programma’s toe die hij (de echte hij: Judd Vinet) persoonlijk in gedachte had voor zijn ideale distro. De pakketen van andere ontwikkelaars kwamen terecht in een [unofficial] repository welke later [extra] zou worden. Terwijl Arch aan populariteit won, begonnen veel gebruikers hun eigen repository op  te zetten. Jason Chu (Xentac) probeerde deze gebruikers samen te brengen in een aparte groep onder de gemeenschappelijke naam Trusted Users (Vertouwde Gebruikers). Deze TUs hadden elk hun eigen ropository hosted op de Arch server en gebruikers konden kiezen welke van deze repositories ze wilden toevoegen aan hun pacman.conf, als ze de gebruiken in questie vertrouwde en een paket wenste wat deze onderhield. Er was ook een [staging] repository die pakketen herbergde die waren bedoeld om later goedgekeurd te worden voor toevoeging aan [extra].

Later werden de TUs geconsolideerd in hun eigen autonome groep van gebruikers, de [staging] repository werd de tegenwoordige [community] repository, en de AUR werd zo gemaakt dat alle gebruikers waren toegestaan hun PKGBUILD in te dienen. De TU rol vergde tevens de verantwoordelijkheid ingezonden pakketen na te kijken en als veilig te markeren, zowel als bepaalde pakketen over te nemen en te onderhouden als deze genoeg in de belangstelling waren.

Algemeen Linux Nieuws

11 Versies Van WINE Gebenchmarkd

“Afgelopen December hebben we benchmarks gepubliceerd van zeven versies van WINE, tot en met de WINE 0.9.50 uitgave. We gebruikten twee versies van Futuremark’s 3DMark suite voor het testen, en daarmee bleek dat de prestaties stabiel waren in een aantal gevallen terwijl in nieuwere WINE uitgaves de prestaties onder deden. Met het WINE project in een consistente twee-weekse uitgave cyclus, kijken we nu naar de WINE 3D prestaties van de laatste elf uitgaves."

Google financiert WINE om Photoshop gebruik te verbeteren.

“In een email naar de WINE mailing list aan het eind van vorige week, beschrijft Google software ontwikkelaar Dan Kegel hoe Google de CodeWeavers Wine team heeft gecontracteerd om de ondersteuning van PhotoshopCS voor Linux te verbeteren, en hoe Google werknemers hun vrije tijd gebruiken om Wine bugs te repareren.”

Interview

Travis Willard: "Cerebral"

Travis Willard, uit Waterloo, Ontario in Canada is een pakket onderhouder voor Arch Linux. Ik heb niet het geluk gehad Travis al lang te kennen, maar in de korte tijd dat ik hem ken, is hij een een grote ondersteunende kracht geweest voor de Arch Linux Nieuwsbrief. Het is prettig iemand als hem om je heen te hebben.

 1. Waarom koos je voor Arch in de eerste plaats – was het liefde op het eerste gezicht? Wat maakte dat je zei: dit OS is iets voor mij?

  Ugh, dit gaat een behoorlijk lang verhaal worden. Verontschuldigingen voor de lengte, beste lezer – als je de geschiedenis les wil overslaan, laten maar gewoon zeggen “Liefde op het eerste gezicht” en dan kun je de volgende vraag overslaan. ;)

  Arch is eigenlijk de eerste, en enige, Linux distro die ik heb gebruikt als mijn persoonlijke OS. Nouja, ik probeerde Fedora als mijn “ware” eerst, maar dat duurde alles bij elkaar twee dagen voordat ik weer terugkeerde bij mijn oude comfortabele Windows.

  Ik ben geïntroduceerd aan Arch door Contrasutra, een vriend van mij van toen ik de Aqua-Soft gemeenschap bezocht - een groep mensen die zich bezighoudt om Windows zoveel mogelijk op de Mac omgeving te laten lijken. Ik persoonlijk was daar alleen voor de dock toepassingen, en verloor mijn interesse daarvoor na een tijdje. In elk geval, gedurende mijn korte verblijf in die gemeenschap, besloot ik dat ik Linux wilde proberen, thuis. Contra suggereerde Arch, omdat dat ‘cool’ was of zo iets. Ik zei OK, en hij hielp me door de eerste installatie heen, en madwifi aan het werk te krijgen (wat een hele tour was aangezien er geen er geen officiële pakketen voor waren in die tijd).

  Mijn eerste Arch installatie duurde misschien een maand voordat ik toch weer terug dreef naar Windows – Ik was gewoon te ongewoon met de dingen in Linux in die tijd, en startte Windows sowieso vaak voor spellen. De tweede Arch installatie die een aantal maanden later kwam, bleef echter zitten – Ik was terug in een school termijn, terwijl ik Unix programmeerde, dus om Linux thuis te hebben hielp me veel. Op dat moment speelde ik ook meer console spellen dan PC spellen, erg veel had ik Windows dus niet meer nodig.

  Na een tijdje, bleef het gewoon. Ik voelde me comfortabeler met Linux dan met Windows – ik merkte de kracht van de command line (opdracht regel?)  en kon niet meer terug. Ik heb nooit een andere distributie uitgeprobeerd – Arch is gewoon zo verbazingwekkend precies wat ik nodig heb dat ik nooit het gevoel heb gehad het elders te willen proberen.

 2. Kun je beschrijven wat voor werk je doet aan Archlinux?  Wat doe je?

  Momenteel is mijn grootste verantwoordelijkheid pakket onderhoud. Ik heb tussen 70 en 80 pakketten die ik actief bijhoud, en hoewel het niet zoveel werk is om ze up-to-date te houden kan het werk zich zo nu en dan behoorlijk opstapelen.

  Daarbij komt dat ik het ‘abs’ project tot me ben gaan nemen, ookal heb ik daar nog niet zoveel werk aan gedaan. Ik ben van plan om de hedendaagse op cvsup/csup-gebaseerde implementatie te vervangen met een veel nettere rsync-gebaseerde oplossing, waar Eliott (dacht ik?) al een belangrijk stuk werk aan heeft verricht – wat ik moet doen is tijd inplannen en het voor mekaar krijgen. Ik ben zo lui.

 3. Is er iets wat je zou willen veranderen in jouw werkgebied voor Arch Linux?

  Op dit moment, kan ik niet zeggen dat er iets is. Ik ben redelijk comfortabel met wat ik nu doe voor Arch.

 4. Voelt werken aan Arch Linux meer als plezier of meer als een verantwoordelijkheid?

  Het is een beetje van allebei, eerlijk gezegd.

  De Laatste tijd is het meer een verantwoordelijkheid dan plezier, omdat ik thuis kom van een 9-5 baan heel de dag voor de computer zitten, en wat ik dan echt zou willen is tijd spenderen met mijn vrouw en relax; misschien mijn Wii spelen… weet je wel? Maar er is altijd iets te doen voor Arch, en hoewel ik probeer elke week tijd in te plannen om wat van mijn werk uit de weg te krijgen, voel ik me vaak schuldig als ik dingen te veel op hun beloop laat gaan.
 5. Schrijvers antwoord: Jah, ik begrijp het van de Wii, smachten we er niet allemaal naar?

 6. Wat komt in je op als je hoort “The Arch Way” (De Weg van Arch)?

  Eerlijk gezegd is het eerste waar ik aan denk een architectonische archweg. Die zijn gaaf, zeker vanuit wiskundig standpunt.

  Over de Arch-Linux Way – Ik denk dat dat is wat Arch zo geweldig als het nu is heeft gemaakt. We doen ons uiterste best om dingen zo simpel en ongeschonden mogelijk te houden, en (verassend hoor) het werkt heel goed op die manier. Ik denk dat die simpliciteit het mogelijk maakt Arch door een hand vol vrijwilligers beheerd te laten worden en toch zo goed te laten presteren, en ik zou er erg op enige verandering hierin tegen zijn. ;)

 7. Houd je van taco’s? Denk je dat Eliott makkelijk omgekocht kan worden met een taco?

  Ik ben dol op taco’s. Mijn vrouw en ik hebben wekelijkse ‘taco avonden’ waar ons avondeten volledig bestaat uit taco’s. Dit weekend hebben we er twee gehad!

  Over Eliot, laten we maar zeggen dat ik me vaak genoeg afvraag of hij soms een BBS search doet voor ‘taco’ dagelijks, en dan de nieuwe threads nakijkt die dat woord bevatten. Of hij omgekocht kan worden? Laten we maar zeggen dat ik mijn oprit niet hoef te vegen de komende weken.

 8. Welke is beter, Final Fantasy op de NES of Playstation?

  Elk spel met Red Mage wint – en trouwens, ze hebben nu toch de meeste NES Final Fantasy spellen voor Playstation uitgeven. ;)

 9. Denk je dat Aaron Griffin echt een auto boven zijn hoofd kan tillen?

  Ik denk het echt, en zal mijn wiskundig bewijs hiervoor tonen:

  1)    Aaron is mijn opperhoofd.
  2)    1 -> Ik moet alles geloven wat Aaron zegt.
  3)    Aaron zegt dat hij een auto boven zijn hoofd kan tillen.
  4)    2,3 -> Aaron kan een auto boven zijn hoofd tillen.

  Q. E. D. 

Ontwikkelaarsland

Bijdrage door: Renato Leäo

Forum Hoogtepunten

Bijdrage door: Dusty Phillips

Mailing Lijst Hoogtepunten

Bijdrage door: Renato Leäo

Verbreed Je Kennis

Ontwerp betere Web pagina’s met Firefox extensies.

“Als je ooit hebt geprobeerd een Web pagina te creëren of the bewerken, dan weet je dat kleine details precies goed krijgen soms veel tijd kan kosten. Hier zijn een paar Firefox extensies die je kunt toevoegen aan je toolbox (gereedschapskist)
en die je zullen helpen snel en gemakkelijk afbeeldingen af te meten, objecten uit te lijnen op je pagina, en kleuren af te vangen."

Bouw een directory service voor webgebaseerde voorzieningen.

“Als je bijvoorbeeld een map wilt bijhouden van bedrijfs medewerkers, zou je een directory service kunnen gebruiken in plaats van die informatie direct in een database op te slaan. Een directory service wordt gecreëerd in een directory server, die wordt gebouwd bovenop de database."

Tips and Trucks

Bijdrage door: Ronald van Haren

Brace expansie in bash

De bash handleiding pagina beschrijft brace expansie als ‘een mechanisme waarmee willekeurige ketens kunnen worden gegenereerd. ‘ In principe betekend dit dat als je door komma’s gescheiden ketens invoert, bash deze uitbreid naar gescheiden argumenten. Hier is een simpel voorbeeld van hoe het werkt:

$ echo number{1,2,3}a
nummer1a nummer2a nummer3a
Hoe dit bruikbaar kan zijn in alledaagse situaties? Stel je voor dat je een backup moet maken van een configuratie bestand, voordat je deze gaat aanpassen. In dit geval zou je een backup van het bestand kunnen maken met:
$ cp /etc/eenmap/eenbestand.conf{,.bak}
Deze opdracht is gelijk aan:
$ cp /etc/eenmap/eenbestand.conf /etc/eenmap/eenbestand.conf.bak
Stel je voor dat je iets hebt veranderd in het originele bestand en wil zien wat je hebt veranderd:
$ diff /etc/eenmap/eenbestand.conf{.bak,}
Let op de plaats van de komma, die was aan het begin tussen de accolades en is nu verplaatst naar het eind.  Dat is omdat we willen zien wat is veranderd in somefile.conf ten opzichte van somefile.conf.bak, en niet andersom.

Iets anders wat je zou moeten weten over brace expansie is brace expansie voor sequenties. Dit werkt zowel voor nummers als voor letters:
$ echo {A..D}
A B C D
Je kunt bovenstaande voorbeelden combineren, en nesting (ineenstluiting) van code werkt ook. Meer informatie is te vinden in de bash handleiding.

Disclaimer: Ik ben niet verantwoordelijk als enige Tips en Trucks ooit gepubliceerd in de Arch Linux nieuwsbrief uw huis of familie vernietigt, uw huisdier verslind of enig ander onbedoelde nare bijwerking tot gevolg heeft.

De Humor Sectie

MrElendig: WillySilly: wat doe je hier op irc om 4 uur ‘s morgens? :D WillySilly: MrElendig: Het is 7pm hier :P
MrElendig: maar jullie gestoorde amerikaanse tijd telt niet
WillySilly: MrElendig: rot op, jij niet-amerikaanse commie klootzak.
WillySilly: lol


Afsluiting

We zijn aan het einde gekomen, maar alleen voor deze week, we hopen oprecht dat je de nieuwsbrief met plezier hebt gelezen. Het Arch Linux Nieuwsbrief Team heeft er oprecht van genoten het voor uw leesplezier te maken. Voel je alstublieft vrij contact met ons op te nemen, en laat ons weten wat je er van vind, alle suggesties zijn welkom. We accepteren bijdragen, dus voel je vrij iets op te sturen.

Het beste aan jullie allemaal, het Arch Linux Nieuwsbrief Team. 

ps.  Vertaalfouten? Meld ze!